Att vintertälta / Lärdomar från Abisko

Eftersom Kim redan gjort ett så ordentligt och välbeskrivande inlägg om vår tur i Abiskofjällen ett par veckor tillbaka tänkte jag istället dela med mig av mina erfarenheter genom ett mer allmänt inlägg om att gå på tur på vintern. Aka vad vi lärde oss under tio dagar i vinterland! Läs och begrunda!

 

Lärdom #1:

Fantastiskt att starta turen med vackra fjäll, vindstilla, klarblå himmel och glada turkompanjoner! Men vänta nu, klarblå, molnfri himmel? I Abiskofjällen? Jo, det kan bli ganska kallt när inget molntäcke ligger och håller på värmen, och det fick vi känna på med en första natt med temperatur ner till -25…

DSC03901

Lärdom #2:

Norska fjällen i all ära, dramatiska, branta och vackra, men omständiga att gå på tur i! Sverige däremot, runt och mjukt och flackt, älvar och sjöar, sjukt lättsam terräng att ta sig fram i på turskidor! Gillar’t.

DSC03920

Lärdom #3:

Vi var mycket lyckosamma med begränsad vind hela turen, men vi har sedan tidigare turer fått erfara det viktiga i att bygga bra lä-mur runt tälten – vilket gav upphov till det här stadiga bygget, creds till mina kära klasskamrater! Kvällen efter vände vinden, så då byggde de en lika rejäl mur på andra sidan, rena fortet!

DSC03947

Lärdom #4:

Mycket kan hända på tur, än mer på längre turer och under våra tio dagar hade vi diverse skavsårsproblem, sjuklingar med feber och kraftig huvudvärk, lättare förfrysningsskador och hälproblem. Det är aldrig kul men för att göra det lättare kan man alltid fördela packning bland de som är friska och starka, ta chansen att låta andra hjälpa istället för att hålla på sin stolthet och få lida för det själv. Markus var mest glad för att få chansen att dra dubbel-pulka en dag på vår tur tror jag allt!

DSC03988

Lärdom #5:

DNT, Den norske turistforening, vilken förening! I hela den norska fjällvärlden finns hyttor utplacerade och de är otroligt fina, ombonade och välutrustade. Vi hade turen att kunna mellanlanda i Cunojarvihytta för återhämtning av sjukdomar, klädtorkning och skavsårsvila, fantastiskt fint.

Alltid bra att veta om och vart under ens tur som det finns stugor, ifall något oväntat skulle ske, man överraskas av väder etc. Och om inte annat är en lunchpaus vid exempelvis Hunddalshytta fantastiskt fint, för efter ett antal nätter ute på tur är känslan av att sitta på ett dass-säte i isopor typ det bästa som finns!

DSC04005

Lärdom #6:

Och solen alltså, vilken grej! I början av mars, när man får värsta påsk-feeling och njuter av att gå i bara underställströja och solbrillor och le! Men det är viktigt att inte bli alltför tanklös i all lycka, för solen tar bra när man dessutom är omgiven av snötäckta fjäll som reflekterar järnet. Solkräm, ordentliga solglasögon och om man är extra känslig mer heltäckande skydd! Annars kan det hända att man får gå med tejp i hela ansiktet som straff när solexemen kryper fram…

DSC04074

Lärdom #7:

Stäng in två klasser efter tio dagar i tält i ett litet väntrum på tågstationen i Katterat och det kommer lukta skunk därinne efter fem minuter. Men vi klagade inte, för det var varmt och fanns bänkar och till och med toaletter! What more is there to ask for?

DSC04103

Och sist men inte minst, se till att dra iväg på tur med folk du trivs med som delar kärleken till naturen! Tänker att det inte är en lärdom, mer ett konstaterande. I alla fall slår det det mesta att vara på tur med mitt goding-gäng till klass, med så mycket kärlek, skratt och show som vi får till när vi är ute. Gillar er sjukt mycket!

DSC03935

Så ut och njut, fjällen är det bästa som finns!
/e


Lämna en kommentar